Geldermalsen

 

Geldermalsen, natuurlijk dynamisch

Gelegen in de schaduw van grote steden, staat de gemeente Geldermalsen, onderdeel van de gemeente West Betuwe, wel degelijk haar mannetje. De dorpen binnen deze gemeente grenzen aan de mooiste rivier van Nederland: de Linge. In het voorjaar trekken de bloeiende fruitboomgaarden langs de kronkelende dijken veel dagtoeristen. Maar ook in de overige seizoenen is Geldermalsen een bezoekje waard.

Lingeroute

De Linge is op zijn mooist tussen Acquoy en Geldermalsen. In april en mei kun je hier volop genieten van de bloesem, waar dit gebied zo om bekend staat. Logisch dus dat fietsers hun Lingetocht in Geldermalsen starten. Goede vertrekpunten zijn de Jachtnaven, NS-stations in Beesd en Geldermalsen en het toeristisch opstappunt (TOP) Mariënwaerdt. De Lingeroute gaat als een kronkelend lint door het vlakke Rivierenland langs intieme dijkdorpen, grienden, uiterwaarden en vele fruitbomen.

 

Voor meer informatie: www.anwb.nl/fietsen/routes/lingeroute

 

Buren

Stad Buren

In het vestingstadje Buren waant u zich in vroegere tijden. Het monumentale en daardoor beschermde stadsgezicht, zijn rijkdom aan historische gebouwen op loopafstand. Er is eigenlijk van alles: stadsmuren en wallen, grachten, een prachtige kerk met een even mooie toren, een raadhuis, een waag, een poortgebouw en een weeshuis, een synagoge, muurhuizen, musea, gezellige cadeauwinkels, restaurants, stadspompen, oude kanonnen en de molen "De Prins van Oranje".

Buren is via de Korne met een boot tot 9 meter goed te bereiken.

 

Maak ook een mooie fietstocht tocht langs de Korne! 

Voor meer informatie: buren-toeristeninfo.nl

 

Mariënwaerdt

Heerlijkheid Mariënwaerdt

Heerlijkheid Mariënwaerdt is een familielandgoed van ruim 900 hectare aan de rand van het Betuwse dorp Beesd. Het landgoed is zeker de moeite waard te bezoeken. Het biedt mooie wandel- en fietsroutes, eetgelegenheden als restaurant Marie, de Stapelbakker en een mooie landgoedwinkel.

 

Voor meer informatie: www.marienwaerdt.nl

 

Fietsroutes en wandelpaden

Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt valt onder de Natuurschoonwet. Dat betekent onder meer dat het landgoed is opengesteld voor publiek. Maar misschien een nog belangrijker argument voor de openstelling is dat de familie de pracht van het landgoed graag deelt met haar gasten. Mariënwaerdt bestaat voor een groot deel uit akkers, weiden, boomgaarden en moestuinen. Op het landgoed bevindt zich een groot gemengd agrarisch bedrijf met biologische akkerbouw, fruitteelt en melk- en slachtvee. Er is een eendenkooi, meerdere bossen, statige lanen en kronkelende dijkjes. De meest bekende is de Appeldijk, prachtig in het voorjaar door de bloesem aan de appelbomen en afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Voor fietsers en wandelaars zijn er diverse routes uitgezet over het landgoed.

Afrikaanse-Oehoe.jpg
De Paay

Dierenpark De Paay

Uilen- en dierenpark de Paay is sinds augustus 2000 voor het publiek geopend. De eigenaar woont zelf in een huis in het park.  Zijn voorkeur gaat uit naar uilen, waarbij de Europese Oehoe veruit de meest favoriet is. Naast het uilenbos zijn er nog veel meer bijzondere dieren te vinden, allemaal door de eigenaar bijeengebracht in de loop der jaren.

 

Voor meer informatie: http://www.depaay.nl/

Openbaar vervoer


Geldermalsen is centraal gelegen in Nederland.

Vanaf het station Geldermalsen kunt met de bus naar o.a. Gorinchem, Culemborg, Leerdam en Tiel. Deze plaatsen kunt u ook met de trein te bereiken.

Tevens kunt u de trein naar Den Bosch, Utrecht en Amsterdam nemen.
Het station bevindt zich op twintig minuten loopafstand van de haven.