top of page
599097_595011953859970_163333517_n.jpeg

Historie Achter 't Veer

Geldermalsen stond vroeger bekend als de Noord-Zuidverbinding Utrecht – Den Bosch via het veer. De kade achter dit veer, waar de aanlegplaatsen voor de beroepsvaart waren, noemde men ‘Achter ’t Veer’. Aan deze kade kwamen de diverse handelswaren zoals turf, stenen en dakpannen aan.

1941. De eerste passanten

De Linge had destijds een andere loop dan vandaag de dag en bij de bouw van de betonnen brug in 1941 is de loop gewijzigd en deels gedempt. Later werden er eenvoudige steigers getimmerd om er visbootjes aan te leggen. Kort daarna kwamen de eerste passanten die aanlegden aan de kleine steigers.

1960. Plannen voor een vereniging

Rondom 1960 ontstond het plan om een vereniging op te richten. In overleg met de gemeente werd dat in 1961 gerealiseerd. De naam W.S.V. Achter ‘t Veer werd aangenomen en de vereniging was werkelijkheid.

 

1974. Meer ruimte

Door het uitgraven van de haven werd het wateroppervlak vergroot, al was er al snel behoefte aan meer ruimte. De gemeente zorgde voor eenvoudig sanitair. In 1971 kwam het bestuur met een doordacht plan om de haven te vergoten, de gemeente gaf haar goedkeuring en het werk kon beginnen. Ook werd begonnen met de realisatie van de inmiddels vervangen kantine. Na twee jaar was het karwei voltooid en was de jachthaven een feit. Op 18 mei 1974 werd deze officieel geopend.

 

2020. Herontwikkeling havengebied

​Geldermalsen ligt weliswaar fraai aan de Linge, maar het dorpscentrum lag een beetje met de rug naar de rivier toegekeerd. Dat moest veranderen waardoor het dorp meer kon profiteren van de (water)toeristen op de Linge en Geldermalsenaren sneller geneigd waren de mooie rivieroevers op te zoeken.

 

2022. Nieuwe haven en clubgebouw

In 2020 werd daarom gestart met de herontwikkeling van het havengebied. Samen met de gemeente West Betuwe werd begonnen met het moderniseren van de jachthaven en het herinrichten van het Lingepark en de Heemtuin. Het verouderde clubgebouw van de jachthaven werd gesloopt. Het nieuwe clubgebouw, dat een centrale plek in de haven heeft gekregen, voldoet aan alle moderne eisen. Waaronder een dak met 100 zonnepanelen waardoor de haven energieneutraal kan opereren. Verder wijzigde de indeling van de haven, kwamen er meer passanten ligplaatsen en werden 16 camperplaatsen pal langs de Linge gerealiseerd. De aanleg en bouw werd, mede dankzij de inzet van een actieve groep vrijwilligers van de vereniging, in een periode van 2 jaar afgerond.

 

2025. Bloeiende verenging

Een uitnodigende wandelboulevard aan de zuidzijde van de haven sluit het centrum tegenwoordig op een mooie manier aan op de oever van de Linge. Haven en stad zijn meer dan ooit met elkaar verbonden en vandaag de dag is Achter t Veer een bloeiende vereniging die jaarlijks duizenden gasten mag ontvangen. 

bottom of page